Sekali lagi
ingin saya tekankan bahawa susu ibu merupakan makanan yang paling berkhasiat
untuk bayi yang baru lahir. Kolostrum (susu permulaan yang berwarna kekuningan)
yang terkandung dalam susu ibu mengandungi tahap protin yang tinggi. Antara
kebaikan susu ibu adalah :-
·
Susu ibu
adalh sesuai untuk bayi secara semula jadi
·
Susu ibu
tersedia dalam keadaan steril @ terpelihara dan bebas daripada kuman atau hama
·
Kandungan nutrisi
dalam susu ibu adalah seimbang ( tak perlu risau kandungan DHA ye)
·
Susu ibu
amatlah mudah untuk dihadam berbanding susu haiwan yang pekat dan sukar
dihadam, terutamanya untuk kegunaan bayi
·
Susu ibu
lebih banyak mengandungi lactase, vitamin dan zat galian yang seimbang. Lactase
ialah sejenis enzim yang menukarkan gula dalam susu menjadi glukosa dan
galaktosa.
·
Susu ibu
mengandungi protein yang dikenali sebagai lactoferrin
yang berkemampuan menghalang pembiakan kuman pada system usus bayi dan ini
mengurangkan risiko cirit-birit.
·
Sistem
penghadaman bayi berupaya menyerap kandungan zat besi daripada susu ibu dengan
lebih sempurna berbanding dengan susu lembu.
·
Dari segi
psikologi, aksi bayi ketika menyusu merapatkan rangsangan kasih sayang antara
ibu dan anak.
·
Hisapan mulut
bayimembawa pelepasan hormone dari hipotalamus dalam otak yang meningkatkan
kepantasan dan kecekapan involusi @ pengecutan semula rahim ibu dan ini dapat
menjarakkan kehamilan.
Hakikatnya kandungan
susu ibu akan berubah-ubah dari masa ke semasa. Ia dijadikan ALLAH SWT sebegitu
rupa untuk menyesuaikan khasiat yang terkandung di dalamnya dengan perkembangan
usia bayi yang meningkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan